KJØKKEN MED STUEPREG: Den utradisjonelle veggen over benken, den mørke innredningen og de flotte lyseffektene gjør dette til langt mer enn et kjøkken.
NY KJØKKENTREND: Den utradisjonelle veggen over benken, den mørke innredningen og de flotte lyseffektene gjør dette til langt mer enn et kjøkken.

Kjøkkenet som en arbeidsplass

Kjøkkenet ditt er en arbeidsplass. I stuen skal du slappe av og hente deg inn. På fagspråket sier vi at kjøkkenet tilhører boligens aktive sone og stuen den passive.

Ramsøskar Interiørarkitekter AS designer funksjonelle løsninger som skiller seg ut og blir lagt merke til.

I dagens boligmarked ser vi at de to sonene "aktiv sone" og "passiv sone" vokser sammen. Det kan gi overraskelser og stress i hverdagen, forklarer Ramsøskar Interiørarkitekter.

Hva passer deg best?

Tenk deg en vanlig kveld i et hjem med åpen løsning: Ett familiemedlem er i full sving på kjøkkenet, mens et annet føler behov for fred og ro etter en lang dag. Kjøkkenaktiviteten forårsaker støy og rot. Den som slapper av i stuen, venter naboen innom og ergrer seg over å måtte vise frem et uryddig kjøkken.

Behovene kolliderer – innredningen gjør det vanskelig å innfri begge familiemedlemmenes forventninger. Spissformulert: Sammenslåing av stue og kjøkken åpner både romløsningen og et mulig konfliktområde.

Før du bestemmer deg for åpen kjøkkenløsning er det viktig å vurdere om familien vil takle blandingen av aktiv og passiv sone. Du må også ta hensyn til at den som roter på et lukket kjøkken, vil rote akkurat like mye i en åpen løsning. Selverkjennelse er viktig før du begynner å rive veggen.

NY LØSNING I GAMMELT HUS: Ved rehabilitering ble det åpnet opp tre små rom uten særlig nytteverdi og laget et flott kjøkken // RETT BELYSNING: Vegglampene over kjøkkenbenken gir godt arbeidslys som forsterkes av spotlys i taket. Pendellampen over kjøkkenbordet gir hyggelig stemning når familien samles til måltider.

En god tommelfingerregel

Dersom du er glad i å lage mat, og kjøkkenet kommer til å være flittig i bruk, bør du velge et lukket kjøkken. Er du lite opptatt av huslige sysler og tror at kjøkkenet vil stå ubrukt mesteparten av tiden, kan åpen løsning være et fornuftig valg.

Selv anbefaler jeg halvåpen løsning som et godt alternativ. Da får du i pose og sekk. Du oppnår romfølelsen som følger med å åpne opp samtidig som du kan skjule den uryddige kjøkkenbenken bak en vegg.

Til slutt to praktiske tips til den som velger åpen løsning:

  1. Sort kjøkkeninnredning gir et fint stuepreg.
  2. En kjøkkenøy med høye, komfortable stoler fungerer godt som avgrensning eller romskille mot stuen.

SPISEPLASS: Velger du en enkel barløsning, vil den fungere godt til raske frokoster, men kommer det en middagsgjest, får du problemer. Det er viktig å ha en ordentlig spiseplass. Måltidene er et samlingspunkt for familien. // HALVÅPEN LØSNING: Dette kan være et godt alternativ da en halv vegg virker skjermende og hindrer innsyn i matlagingen. // RAMSØSKAR: Selskapet ble etablert i 2010 av Trond Ramsøskar.

Vil du vite mer om våre boligprosjekter?